ΔΙΑΒΑΣΤΕ στην

ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:ΠΡΟΤΑΣΗ Λύση για τους Αντικαταστάτες, Αντώνης Τινής, Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠρόταση-Λύση για τους Αντικαταστάτες, Αντώνης Τινής, Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Η διαδικασία επιλογής αντικαταστατών να γίνεται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια

Από το 2010 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να πειστεί η πολιτεία όπως προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας πιο σύγχρονης διαδικασίας επιλογής των αντικαταστάσεων, μιας διαδικασίας που να στηρίζεται στη διαφάνεια και στην άμεση ταυτοποίηση των αντικαταστάσεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Η ανάγκη αυτή ήταν και τότε (και είναι και σήμερα) σημαντική, μιας και ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο αντικατάστασης.

Πριν από έξι χρόνια, ενώπιον της Βουλής είχε τεθεί μια συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η πρόταση αυτή παραμένει και σήμερα επίκαιρη. Ίσως, περισσότερο από ποτέ. Ως εκ τούτου, επαναφέρουμε την προηγούμενή μας εισήγηση, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει τη βάση για να εκσυγχρονιστεί το όλο σύστημα!

 Τα βασικά στοιχεία της πρότασης:

1.       Να δημιουργηθεί λογισμικό στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της ΕΕΥ. Παρόμοια χρησιμοποιούνται ήδη από την ΕΕΥ και το Παιδαγωγικό. Πιο κάτω αναφέρονται οι βασικές παράμετροι που πρέπει να ικανοποιεί το λογισμικό.

2.       Οι λειτουργοί στην ΕΕΥ θα αναλαμβάνουν (αντί να τηλεφωνούν) να μεταφέρουν στο λογισμικό όλες τις κενές θέσεις. Δηλαδή, να αναφέρεται το όνομα του σχολείου και την χρονική περίοδο της αντικατάστασης (από πότε ξεκινά μέχρι πότε τελειώνει). Αυτό να γίνεται μέχρι η ώρα 09:10 το πρωί κάθε εργάσιμης μέρας (ή και πιο γρήγορα). Ίσως θα μπορούσε (μελλοντικά) να γίνεται η μεταφορά των κενών θέσεων στο σύστημα και από τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας ή ακόμα και από τους ίδιους τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.  Επίσης, μόλις περαστεί μια κενή θέση αντικατάστασης στο σύστημα, αυτή να εμφανίζεται σε ελεύθερη θέαση στο λογισμικό ώστε να μπορούν να ξέρουν οι αντικαταστάτες που υπάρχουν κενές θέσεις.

3.       Όλες οι αντικαταστάσεις να εμφανίζονται στο σύστημα μόλις δηλωθούν, έστω κι αν αφορούν αντικαταστάσεις χρονικά μεταγενέστερες.

4.       Κάθε αντικαταστάτης θα μπορεί μέσω του λογισμικού να ιεραρχήσει τις επιλογές που διαλέγει για αντικατάσταση. Επομένως, το λογισμικό θα επιλέγει με τη σειρά του καταλόγου και ακολούθως θα στέλλει τον κάθε αντικαταστάτη ανάλογα με την προτίμησή του. 

5.       Από τις 09:11 μέχρι τις 10:10 κάθε εργάσιμης μέρας (ή/και πιο γρήγορα), θα μπορούν οι αντικαταστάτες να μπουν στο σύστημα (με την ταυτότητα τους, το ΑΚΑ και την ημερομηνία γέννησης) και να δηλώνουν όσες επιλογές για αντικατάσταση θέλουν.

6.       Στις 10:15 το σύστημα αυτόματα θα κάνει την επιλογή του σχολείου που θα πάει ο κάθε αντικαταστάτης και θα δίνει αυτόματα τη λίστα όλων των αντικαταστάσεων. Μοναδικό κριτήριο η σειρά στον κατάλογο διοριστέων. Ο πρώτος στη σειρά πάει στο πρώτο σχολείο που επιλέγει, ο δεύτερος στην πρώτη του επιλογή εκτός από αυτήν που πήγε ο πρώτος στη σειρά κ.ο.κ.

7.       Ο κάθε αντικαταστάτης υποχρεώνεται να πηγαίνει σε σχολείο που του δίνει το σύστημα εφόσον, φυσικά, το έχει επιλέξει. Αν δεν παρουσιαστεί στο σχολείο που έχει επιλέξει (εκτός κι αν πρόκειται για λόγους υγείας), τότε δεν θα μπορεί για διάστημα 3 εβδομάδων να εγγραφεί στο σύστημα και να πάει σε άλλη αντικατάσταση.

8.       Το ιδεατό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουν οι αντικαταστάτες και το είδος της αντικατάστασης (π.χ. δασκάλα μουσικής, δάσκαλος γυμναστικής, εγκυμονούσα κλπ).

 

Να δούμε, όμως, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν στην περίπτωση που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση. 

1.       Θα επιλέγονται και οι μικρές χρονικά αντικαταστάσεις, εφόσον θα υπάρχει η ευχέρεια επιλογής τους από όσους δεν θέλουν να περιμένουν. 

2.       Θα υπάρχει διαφάνεια αφού ο κάθε αντικαταστάτης θα μπορεί να τυπώσει τις προτιμήσεις του και να ελέγξει τη λίστα με το πού πήγε ο κάθε αντικαταστάτης. Έτσι επέρχεται διαφάνεια στην επιλογή των αντικαταστάσεων.

3.       Δεν θα έχει σημασία ούτε και η δήλωση επαρχίας προτίμησης. Αν ένας δεν θέλει να εργαστεί π.χ. στη Λάρνακα πολύ απλά δεν θα βάλει σχολεία της Λάρνακας στις επιλογές του.

4.       Δραστική μείωση γραφειοκρατίας, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα (σε τηλέφωνα).

5.       Εξαλείφεται τυχόν υπόνοια για ευνοϊκές αντικαταστάσεις. 

 

Επαναφέρουμε την συγκεκριμένη πρόταση, προσβλέποντας σε μια ουσιαστική αντιμετώπιση ενός ζητήματος που διαχρονικά απασχολεί τη Δημοτική εκπαίδευση. Τα σχολεία μας θέλουν να βλέπουν έγκαιρα τη στελέχωσή τους με αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς όταν αυτό χρειάζεται. Το ίδιο και οι αντικαταστάτες που θέλουν να γνωρίζουν άμεσα όλες τις διαθέσιμες κενές θέσεις αντικατάστασης για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους με τρόπο άμεσο και διαφανή. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, σε ένα εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ &

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 6 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2017 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑ από ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην Λάρνακα


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 30 Μαρτίου 2017, ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 στη Λεμεσό


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 7 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2016 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: Συνέδριο με θέμα "ΤΑΞΗ ή... ΕΚΤΙΝΑΞΗ;"στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 27 ΦεβρουαρίουΠνευματικά Δικαιώματα @ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 2003.

Όλα τα ενυπόγραφα κείμενα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων και δεν εκφράζουν απαραίτητα απόψεις που απηχούν αναγκαστικά τις θέσεις της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

  • Όροι Χρήσης-Σύνδεσμοι με άλλους διαδικτυακούς τόπους
  •                                            com2go      padedprotoporia@mail.com     Ekpedeftikos.com     All rights reseved.     2002-2013       xtenzio