ΔΙΑΒΑΣΤΕ στην

ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:Κενά και παραλείψεις στο προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης ΕκπαιδευτικώνΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑimg

Κενά και παραλείψεις στο προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών

Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ζητά ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του συστήματος και πραγματικά κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς

Σημαντικά κενά που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, εντοπίζει η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη νέα πρόταση για το Σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών. Παρόλη την ύπαρξη και σημαντικών θετικών προνοιών (πολυπρόσωπη αξιολόγηση, αξιολόγηση-στήριξη όλων των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένων των αντικαταστατών συναδέλφων, δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου εξέτασης ενστάσεων, αύξηση του εύρους των βαθμολογιών από 0-40 σε 0-100 σε μια προσπάθεια «αποϊσοπέδωσης» των βαθμολογιών κλπ.), τα κενά και οι παραλείψεις που εντοπίζονται, δεν επιτρέπουν την αποδοχή της πρότασης ως έχει.

Καταρχήν, σημειώνουμε ότι στο προτεινόμενο σχέδιο απουσιάζουν θετικές πρόνοιες προηγούμενων προτάσεων, όπως για παράδειγμα η δημιουργία της βαθμίδας του Ανώτερου Εκπαιδευτικού που επέτρεπε σε ικανούς εκπαιδευτικούς να πάρουν προαγωγή και να παραμείνουν στην τάξη εφόσον αυτό επιθυμούσαν.

Επίσης, προτείνεται η αξιολόγηση του κάθε εκπαιδευτικού με ένα ιδιαίτερα γραφειοκρατικό τρόπο και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση με την απόδοσή του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι εκπαιδευτικοί που κρίνονται συστηματικά ως άριστοι, να έχουν κάποιου είδους αξιολόγηση επί ετήσιας βάσης. Σημειώνουμε παράλληλα ότι στη νέα πρόταση, δεν συμπεριλαμβάνονται οποιαδήποτε κίνητρα (π.χ. θέσεις προαγωγής) για τον εκπαιδευτικό, που να δικαιολογούν την ανάγκη γι’ αυτή την αδιάλειπτη αξιολόγηση, ακόμη και όταν έχουν προηγηθεί σειρά αξιολογήσεων που κρίνουν ακόμη και ως άριστο τον εκπαιδευτικό.

Επιπλέον, σημειώνουμε την απουσία από την πρόταση, του απαιτούμενου χρόνου που πρέπει να διατεθεί σε όσους θα εμπλέκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, κάτι που αφορά διευθυντές και βοηθούς διευθυντές. Ταυτόχρονα, δεν δίνεται η δυνατότητα σε κάθε υφιστάμενο να έχει ουσιαστικό λόγο στην αξιολόγηση του προϊστάμενού του.

Στο προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών, δεν περιλαμβάνονται μηχανισμοί για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση ακόμη και των θετικών του προνοιών. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως πολλά προβλήματα του υφιστάμενου σχεδίου αξιολόγησης (π.χ. ισοπέδωση βαθμολογιών), δεν οφείλονται στις πρόνοιές του αλλά στον τρόπο που αυτό έχει εφαρμοστεί.

Αποδεκτό και κατανοητό απ’  όλους είναι το γεγονός ότι το υφιστάμενο σύστημα, μετά από σαράντα και πλέον χρόνια ζωής, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Αυτό, όμως,  μπορεί να γίνει μόνο με την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που δεν θα δημιουργεί νέα προβλήματα και θα αποτελεί ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, για το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Αυτός είναι και ο αμετάθετος στόχος της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στο κεφάλαιο της αξιολόγησης και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

13/02/2017

ΣΥΝΕΔΡΙΑ &

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 6 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2017 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑ από ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην Λάρνακα


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 30 Μαρτίου 2017, ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 στη Λεμεσό


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 7 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2016 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: Συνέδριο με θέμα "ΤΑΞΗ ή... ΕΚΤΙΝΑΞΗ;"στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 27 ΦεβρουαρίουΠνευματικά Δικαιώματα @ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 2003.

Όλα τα ενυπόγραφα κείμενα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων και δεν εκφράζουν απαραίτητα απόψεις που απηχούν αναγκαστικά τις θέσεις της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

  • Όροι Χρήσης-Σύνδεσμοι με άλλους διαδικτυακούς τόπους
  •                                            com2go      padedprotoporia@mail.com     Ekpedeftikos.com     All rights reseved.     2002-2013       xtenzio