ΔΙΑΒΑΣΤΕ στην

ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:Ας ξεκινήσουμε τη Μεταρρύθμιση από τα βασικά (2). Αφήστε τα σχολεία να αναπνεύσουν. ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ (Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑimg

Ας ξεκινήσουμε τη Μεταρρύθμιση από τα βασικά (2). Αφήστε τα σχολεία να αναπνεύσουν. ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ (Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)

Οι όποιες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις επιδιώκονται κατά καιρούς, βασίζονται σε μεγαλεπήβολα σχέδια και μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Οι περισσότερες όμως, αν όχι όλες οι περιπτώσεις, αγνοούν τα πιο απλά και τα πιο βασικά… Αδυνατούν, να ασχοληθούν σοβαρά με τη βαρυφορτωμένη καθημερινότητα των σχολείων! Αδυνατούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν, αναπόσπαστοι, με το εκπαιδευτικό τους έργο και μ’ αυτήν καθ’ αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία! Αδυνατούν να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στα σχολεία να αναπνεύσουν! Αδυνατούν, να βάλουν ένα φραγμό στις «χίλιες δυο» Οδηγίες που φτάνουν καθημερινά στα σχολεία από το οικείο Υπουργείο, με αποτέλεσμα να τα «πνίγουν» με «χίλιες δυο» εθελοντικές δράσεις, διαγωνισμούς ή προγράμματα!!

Η επικοινωνία του Υπουργείου Παιδείας με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων γίνεται εδώ κι αρκετά χρόνια ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου. Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς αναρτάται στην ιστοσελίδα η «Βασική Εγκύκλιος» του Υπουργείου Παιδείας, που αποτελεί «το Ευαγγέλιο», με το οποίο οι Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδωνθα οργανώσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Ως εδώ όλα καλά…

Ταυτόχρονα, η Προϊστάμενη αρχή έχει τη δυνατότητα να αναρτά στην ιστοσελίδα της οποιαδήποτε στιγμή Εγκυκλίους ή Οδηγίες που απευθύνονται προς τις Διευθύνσεις των σχολείων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να προωθεί στις Σχολικές Μονάδες,«οτιδήποτε θεωρεί» ότι «εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους». ‘Ετσι, σε πολύ λίγο χρόνο, Εγκύκλιοι και Οδηγίες διαβάζονται ταυτόχρονα, απ’ όλα τα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης σε όλη την Κύπρο! Η κάθε σχολική μονάδα μπορεί να επιλέξει αυτό που την ενδιαφέρει … και να ξεκινήσει … δράση!

Τις περισσότερες φορές, οι Οδηγίες αυτές αφορούν «χίλιες δυο» δράσεις ή προγράμματα που «ξεσηκώνονται» από άλλα κράτη της Ευρώπης και, όχι μόνον, και γνωστοποιούνται στα σχολεία μας για να συμμετέχουν εθελοντικά!! Άλλες φορές, επίσης, αφορούν «χίλιους δυο» διαγωνισμούς, που οργανώνονται από διάφορους φορείς, εντός Κύπρου, διαγωνισμούς Πανελλήνιους ή Ευρωπαϊκούς, και καλούνται τα σχολεία εθελοντικά να λάβουν μέρος!! Άλλες φορές επίσης, οι Οδηγίες αυτές, αφορούν «χίλια δυο»…άλλα!!

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, δηλαδή από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 … μετρήσαμε πάνω από … 250!!! Εγκυκλίους ή Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία!!!

Αυτό κι αν είναι Τεχνολογική Πρόοδος!!! Καμιά δεκαριά χρόνια πριν όταν οι εγκύκλιοι αποστέλλονταν στα σχολεία με το Ταχυδρομείο… οι Εγκύκλιοι στέλλονταν με φειδώ και με οικονομία!! Ήταν ο κόπος φαίνεται να γραφτούν, να φακελωθούν, να ταχυδρομηθούν (ήταν και το οικονομικό κόστος βλέπετε!). Τώρα, με τη βοήθεια της Τεχνολογίας, γίνεται μια ανεξέλεγκτη αποστολή Οδηγιών που πνίγει τα σχολεία και τα αποπροσανατολίζει από το βασικό τους σκοπό και στόχο!!

Η επόμενη έρευνα που θα αναλάβει κάποιος φορέας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να απαντά στο ερώτημα: «Πόσες Οδηγίες αποστέλλονται από το Υπουργείο Παιδείας στις Σχολικές Μονάδες κάθε χρόνο;»

Εδώ είμαι σίγουρη πως δε θα χάσουμε την πρωτιά!! Να κάπου που θα ‘μαστε ως κράτος στην πρώτη θέση!! Πρώτοι, και μάλιστα με διαφορά!!

Αναμφισβήτητα, η κατάσταση έχει ομολογουμένως ξεφύγει! Έχει φτάσει στο απροχώρητο! Αυτός ο καταιγισμός εγκυκλίων κάπου πρέπει να σταματήσει! Πρέπει επιτέλους, να αφεθούν τα σχολεία να ασχοληθούν με τα ΒΑΣΙΚΑ και την ΟΥΣΙΑ!

Οι σχολικές μονάδες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Θέτουν κάθε χρόνο, τους δικούς τους επιμέρους στόχους, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού. Γιατί, η Προϊστάμενη αρχή να τις πνίγει με «χίλιες δυο» δράσεις, διαγωνισμούς, προγράμματα κ.ά που τις περισσότερες φορές δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αλλά απεναντίας οδηγούν στην σπατάλη πολύτιμου διδακτικού χρόνου;

Γιατί δεν ξεκινάμε λοιπόν από τα μικρά και τα βασικά;; Γιατί δεν αφήνουμε τα σχολεία να αναπνεύσουν;; Γιατί δεν τα αφήνουμε να ασχοληθούν με την ΟΥΣΙΑ του εκπαιδευτικού έργου;; Γιατί δεν τα αφήνουμε να ασχοληθούν με τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, χωρίς παρεμβάσεις;; Μήπως γιατί έχουμε χάσει την ΟΥΣΙΑ;;

Επιτέλους, είναι πια καιρός οι Προϊστάμενοι στο Υπουργείο Παιδείας, να βάλουν ένα τέλος! Να βάλουν ένα φραγμό στις ανεξέλεγκτες Εγκυκλίους και Οδηγίες!! Να βάλουν ένα τέλος στον αποπροσανατολισμό της Δημόσιας Εκπαίδευσης!!

Είναι πια καιρός να γίνει από τους Προϊστάμενους στο Υπουργείο Παιδείας, μια καινούρια αρχή! Ας αφήσουν τις Σχολικές Μονάδες να ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ!! Ας αφήσουν τις Σχολικές Μονάδες να ασχοληθούν με την ΟΥΣΙΑ!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη Μεταρρύθμιση από τα βασικά!

Ας γίνει επιτέλους μια καινούρια αρχή!

Αςαφήσουμε τα σχολεία να αναπνεύσουν!

Το ερώτημα όμως είναι … «Θα μπορέσουν άραγε, ΠΟΤΕ, οι σχεδιαστές ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Μεταρρύθμισης -  να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στις Σχολικές Μονάδες και τους Εκπαιδευτικούς να αναπνεύσουν;;!!»

 

Β. Γ. Γραμματέας ΠΟΕΔ, Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας, μέλος της Γραμματείας ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ &

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 6 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2017 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑ από ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην Λάρνακα


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 30 Μαρτίου 2017, ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 στη Λεμεσό


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 7 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2016 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: Συνέδριο με θέμα "ΤΑΞΗ ή... ΕΚΤΙΝΑΞΗ;"στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 27 ΦεβρουαρίουΠνευματικά Δικαιώματα @ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 2003.

Όλα τα ενυπόγραφα κείμενα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων και δεν εκφράζουν απαραίτητα απόψεις που απηχούν αναγκαστικά τις θέσεις της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

  • Όροι Χρήσης-Σύνδεσμοι με άλλους διαδικτυακούς τόπους
  •                                            com2go      padedprotoporia@mail.com     Ekpedeftikos.com     All rights reseved.     2002-2013       xtenzio