ΔΙΑΒΑΣΤΕ στην

ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:Τώρα που έσβησε το πυροτέχνημα του Πρύτανη: 10+1 ερωτήματα. ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑimg

Τώρα που έσβησε το πυροτέχνημα του Πρύτανη: 10+1 ερωτήματα. ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου έριξε για άλλη μια φορά πυροτέχνημα βάλλοντας κατά του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δηλαδή, δεν συμπεριλαμβάνεται στη δημόσια εκπαίδευση;

Η χρονική στιγμή που επέλεξε να το πράξει δεν ήταν τυχαία. Αρχή του νέου χρόνου. Τρεις Ιανουαρίου με ολοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος. Την περίοδο αυτή η επικαιρότητα δεν έχει πολλές ειδήσεις. Το άρθρο του Πρύτανη έτυχε μεγάλης προσοχής. Μεγάλης προσοχής, όμως έτυχε και το «περσινό» θέμα με τα GCE και τις μετεγγραφές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο η Νομική Υπηρεσία απέρριψε. Με το πρόσφατο δημοσίευμα παρουσιάζεται κάποιος ως εθνοσωτήρας της Παιδείας του τόπου και σβήνει, ταυτόχρονα, τα φώτα και τους προβολείς από το «περσινό» θέμα που άφησε μια αρνητική εικόνα. Όλοι ενδιαφέρονται για να έχουν θετική εικόνα ανάμεσα στην κοινωνία. Ιδιαίτερα, όταν πλησιάζουν οι μέρες που θα αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί (θα διοριστεί ως Πρόεδρος) της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση που εξαγγέλθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Ο Πρύτανης ενδιαφέρεται γι’ αυτή τη θέση;

Το Υπουργείο Παιδείας έχει λόγο και ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Άρα αν κάποιοι που ενδιαφέρονται δεν ήταν ανάμεσα στα ονόματα που προτάθηκαν, ίσως, βρουν έμμεσους τρόπους να ρίξουν τα βέλη τους δίνοντας επιχειρήματα σε όσους, ενδεχομένως, τους προωθούν. Τα αποτελέσματα της έρευνας PISA του 2012 αποτέλεσαν ένα καλό τρόπο, κατά την άποψή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας PISA μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε κράτος προκειμένου να διαμορφώσει την εκπαιδευτική του πολιτική προς όφελος των παιδιών. Βεβαίως, οφείλουμε να καταγράψουμε και το γεγονός ότι οι διεθνείς αυτές έρευνες τυγχάνουν κριτικής και αμφισβήτησης από πολλούς. Για να μην αντιδράσουν οι «δορυφόροι» του Πρύτανη που έσπευσαν, για τους δικούς τους λόγους, να τον υπερασπιστούν (ας το κρίνει ο καθένας αυτό!) και να πουν ότι δεν θέλουμε να γίνονται οι έρευνες, τάχα για να μην μας αξιολογούν, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι έρευνες αυτές PISA, TIMSSκαι άλλες γίνονται και με τη σύμφωνη γνώμη των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Οι οποίες, αποτελούν κόκκινο πανί για τον Πρύτανη, για τους δικούς του λόγους, βέβαια (ας το κρίνει ο καθένας και αυτό!).

Η έρευνα PISA, στην προκειμένη περίπτωση, παρουσιάζει αυτά που δημοσίευσε ο Πρύτανης, μόνο;

Τα αποτελέσματα της έρευνας μετά που ολοκληρώνεται η διεξαγωγή της αναλύονται και σταθμίζονται με τις δεκάδες παραμέτρους που εξετάζονται για ένα, περίπου, ολόκληρο χρόνο. Στη συνέχεια, συντάσσονται εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εκθέσεις από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς. Σκοπός να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκομένους με την Εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων πρωτίστως των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων). Να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού τις αλλαγές εκείνες που θα βελτιώσουν πραγματικά το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των παιδιών και όχι προς όφελος των Πανεπιστημίων ή οποιωνδήποτε άλλων επιβουλεύονται τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας για ίδιον κέρδος.

Ο Πρύτανης έχει διαβάσει ποτέ αυτά τα πορίσματα;

Αν τα έχει διαβάσει γιατί επιλέγει να παρουσιάσει μόνο τα συγκεκριμένα;

Δεν γνωρίζει ότι η αποσπασματική παρουσίαση ενδέχεται να είναι παραπλανητική;

Η κάθε έρευνα για να διεξαχθεί στοιχίζει στο κράτος, στον φορολογούμενο πολίτη, για τον οποίο ο καλά αμειβόμενος Πρύτανης δείχνει να έχει ιδιαίτερη έγνοια και ευαισθησία στο άρθρο του, 500.000 ευρώ. Αν το κράτος ξοδεύει 500.000 ευρώ για να γίνει η κατάταξη και μόνο της Κύπρου σε μερικές γραφικές παραστάσεις, τότε δεν έχει κανένα νόημα η όλη δαπάνη. Όμως, τα στοιχεία που καταγράφονται στις τελικές εκθέσεις, πιθανό, να είναι τέτοια που καλώς δαπανώνται αυτά τα χρήματα, αλλά, δυστυχώς, δεν αξιοποιούνται σωστά.

Τόσο στο δημοσίευμα του Πρύτανη, αλλά και σε κάποια από τα δορυφορικά του, καταγράφονται ανεκδιήγητες ανακρίβειες, λάθη, παρανοήσεις και παραλείψεις (βλ. το άρθρο του βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. κ. Μάριου Μαυρίδη). Ασφαλώς, ο περισσότερος κόσμος που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σημαντικές λεπτομέρειες και καθοριστικά δεδομένα, είναι λογικό να πιστέψει όσα λέγονται και γράφονται. Αυτό άλλωστε, δεν μας οδήγησε και στην οικονομική και όχι μόνο, κατρακύλα των τελευταίων χρόνων;

Γι’ αυτό κύριε Πρύτανη θα ήταν χρήσιμο να απαντήσετε και σε μερικά ακόμη ερωτήματα που μπορεί να ενδιαφέρουν τους απλούς φορολογούμενους πολίτες.:

Πόση ευθύνη έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου αν αυτά που καταγράφετε αληθεύουν, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σήμερα σε όλες τις βαθμίδες έχουν περάσει από το Πανεπιστήμιο Κύπρου; (Πολλοί είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου (όπως και ο υποφαινόμενος), άλλοι έχουν κάνει εξομοίωση στο ΠΚ, άλλοι προϋπηρεσιακή κατάρτιση, άλλοι μεταπτυχιακές σπουδές κ.ά.)

Γιατί δεν βγήκατε να καταγγείλετε δημόσια ότι οι συνάδελφοί σας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δίνουν πτυχία στους εκπαιδευτικούς που αφορίζετε, προσβάλλετε και απαξιώνετε με τον πιο εύκολο τρόπο;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πρωτεύοντα ρόλο στις όποιες αλλαγές επιχειρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια (Αναλυτικά Προγράμματα, Ωρολόγια Προγράμματα, Σχέδιο Διορισμών, Σχέδιο Επιμόρφωσης κ.λπ.) αφού των ομάδων εργασίας ηγούνται συνάδελφοί σας ακαδημαϊκοί. Ποιες οι ευθύνες τους και ποια εξήγηση δίνετε ακόμη και σε αυτούς;

Κλείνοντας, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί η απαράδεκτη «φρόνησή» σας ότι οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, αυτολεξεί«… δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν σε αυτό τον διάλογο» (εννοώντας τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος).

Δεν γνωρίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι οι διαδικασίες διαλόγου στις οποίες αναφέρεται είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και νομοθετικά ρυθμισμένες;

Εάν για τον Πρύτανη οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι «ανεπιθύμητες» στον θεσμοθετημένο, κατά τα άλλα, διάλογο, γιατί αναμένει αυτός να είναι «επιθυμητός» από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις; (Κάτι που ο συνάδελφός του κ. Ξενής φαίνεται να μην αντιλήφθηκε όταν αποφάσισε να υπερασπιστεί τον «προϊστάμενό» του δημοσιεύοντας το “O TEMPORA O MORES”).

Την προηγούμενη φορά όταν ο Πρύτανης έκανε και πάλι ανοίκεια επίθεση κατά των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, εμείς ως ΠΟΕΔ, προτιμήσαμε αντί να έρθουμε σε δημόσια αντιπαράθεση μαζί του, να τον συναντήσουμε και να συζητήσουμε. Στη συνάντηση που έγινε, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά ανταλλάξαμε χρήσιμες απόψεις και εισηγήσεις. Ως είθισται σε περιπτώσεις επισκέψεων του δωρίσαμε και το τρίτομο τεύχος που εξέδωσε πριν μερικά χρόνια η ΠΟΕΔ σε συνεργασία με τον Καθηγητή Δημήτρη Χαραλάμπους με τίτλο «Η ιστορία του Διδασκαλικού Συνδικαλισμού 1898-1960» και ελπίζουμε σύντομα να του χαρίσουμε και τη συνέχεια αυτής της καταγραφής, από το 1960 -1974, μια αξιόλογη εργασία που εκπόνησε ο συνάδελφος Διευθυντής Δρ. Αντρέας Κασουλίδης. Η συνεισφορά του Συνδικαλισμού δεν είναι, σίγουρα, αυτή που ο Πρύτανης έχει στο μυαλό του, κάτι που αποδεικνύεται τεκμηριωμένα μέσα από την έρευνα, που ο ίδιος ελπίζω ότι δεν αμφισβητεί.

Όσον αφορά στην ουσία του άρθρου του Πρύτανη, νομίζω, ήρθε ο καιρός ο κόσμος, η κοινωνία και γενικά όλοι να τεθούν ενώπιον της πραγματικής αλήθειας, όχι της κατ’ επιλογήν και επίπλαστης αλήθειας και… ο καθένας ας κρίνει!

Φίλιος Φυλακτού

Πρόεδρος ΠΟΕΔ

13/01/2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑ &

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 6 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2017 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑ από ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην Λάρνακα


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 30 Μαρτίου 2017, ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 στη Λεμεσό


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 7 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2016 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: Συνέδριο με θέμα "ΤΑΞΗ ή... ΕΚΤΙΝΑΞΗ;"στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 27 ΦεβρουαρίουΠνευματικά Δικαιώματα @ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 2003.

Όλα τα ενυπόγραφα κείμενα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων και δεν εκφράζουν απαραίτητα απόψεις που απηχούν αναγκαστικά τις θέσεις της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

  • Όροι Χρήσης-Σύνδεσμοι με άλλους διαδικτυακούς τόπους
  •                                            com2go      padedprotoporia@mail.com     Ekpedeftikos.com     All rights reseved.     2002-2013       xtenzio