ΔΙΑΒΑΣΤΕ στην

ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:Πεινάνε 13 χιλιάδες παιδιά. Δραματική η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απόρων Του Μάριου ΑδάμουΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑimg
Πεινάνε 13 χιλιάδες παιδιά. Δραματική η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απόρων Του Μάριου Αδάμου

Τον περασμένο Μάρτιο οι άπορες οικογένειες αυξήθηκαν κατά τριακόσιες και ανήλθαν στις 13,5 χιλιάδες. Η ΛΗΔΑ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑ τονίζει πως η κοινωνική φιλανθρωπία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών

Νεότερα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των απόρων στην Κύπρο έδωσε χθες ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη. Απ’ όσα ανέφερε ο κ. Γιαννάκη, τραγικότερη αναφορά είναι αυτή που έκανε σε σχέση με τον αριθμό των απόρων παιδιών, σύμφωνα με την οποία ανέρχονται στις δεκατρείς χιλιάδες. Μάλιστα, η τοποθέτησή του αυτή, και ειδικότερα ο φόβος του ότι θ’ αυξηθούν περαιτέρω οι άποροι συμπολίτες μας και ειδικότερα τα μικρά παιδιά, προκάλεσε την αγωνιώδη αντίδραση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, η οποία τόνισε πως τα παιδιά οικογενειών που χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας χρειάζονται ψυχολογική στήριξη και πρέπει να τους δοθεί.

 

Νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κατά τον μήνα Μάρτιο κατέφυγαν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς, που παρέχουν επισιτιστική βοήθεια, τριακόσιες νέες οικογένειες, σημειώνοντας πως βάσει προβλέψεων, αναμένεται ότι τον Απρίλιο οι οικογένειες αυτές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Όπως εξήγησε, τα επίπεδα της ανεργίας, που ανέρχονται πλέον σε ποσοστό 17%, δίνουν το στίγμα τους και στον αριθμό περισσοτέρων οικογενειών που προσφεύγουν για βοήθεια για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες επιβίωσης, με αποτέλεσμα ο αριθμός των οικογενειών που χρήζουν τώρα βοήθειας να ξεπερνά τις 13.500, ενώ μεταξύ τους περιλαμβάνονται και 13.000 παιδιά.

 

Η έκκληση

Ο κ. Γιαννάκη απηύθυνε έκκληση προς την κυπριακή κοινωνία, όπως συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν τα βασικά αγαθά τις επερχόμενες γιορτές του Πάσχα. «Τρόφιμα και άλλα είδη μπορούν να δίνονται στα κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικές οργανώσεις και στην Εκκλησία. Για το Πάσχα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εμπλουτίσουμε με επιπρόσθετα είδη τροφίμων τη βοήθεια, ώστε όλες οι οικογένειες να έχουν ένα παραδοσιακό Πάσχα. Εννοούμε περισσότερο κρέας, σοκολατένια αβγά κ.λπ.», κατέληξε.

 

Η ευθύνη του κράτους

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, σε χθεσινή παρέμβασή της με αφορμή την αυξητική τάση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά τα άπορα παιδιά, τόνισε πως η κοινωνική φιλανθρωπία δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη και την υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων προγραμμάτων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής.

Όπως είπε, δεδομένου ότι 13.000 παιδιά συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό των ατόμων που δέχονται βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης επιβίωσης από διάφορες οργανώσεις, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα έντονες και οδυνηρές για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. «Η γενναιόδωρη αντίδραση της κυπριακής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την προσφορά των κοινωνικών παντοπωλείων, των κοινωνικών οργανώσεων και της Εκκλησίας, αποτυπώνει το ιδιαίτερα ανθρωπιστικό της πρόσωπο», πρόσθεσε.

 

Ν’ αναπτυχθούν προγράμματα

Ερωτηθείσα πώς, ενδεχομένως, να νιώθουν τα παιδιά αυτά, η κ. Κουρσουμπά υπέδειξε ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα. «Έχω κατ’ επανάληψιν τοποθετηθεί, τόσο δημόσια όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχα με κρατικούς αξιωματούχους, ότι η κάλυψη των υλικών αναγκών των παιδιών δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως αποτελεσματική απάντηση στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά παιδιά, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που αυτή έχει στις οικογένειές τους. Χρειάζεται να αναπτυχθούν προγράμματα, τόσο στο πλαίσιο του σχολείου όσο και σε αυτό της κοινότητας, τα οποία να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την παρούσα δύσκολη κατάσταση και να δουν με αποφασιστικότητα το αύριο», υπογράμμισε η κ. Κουρσουμπά.

 

Ανέλαβε πρωτοβουλίες

Η ΛΗΔΑ Κουρσουμπά, ερωτηθείσα πόσο προβληματίζει το Γραφείο της η όλη κατάσταση αναφορικά με τους απόρους και ειδικότερα τα παιδιά, σημείωσε: «Έχω την εντύπωση ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να αφήσει οποιονδήποτε ασυγκίνητο, πόσω μάλλον την Επίτροπο, η οποία έχει θεσμική αρμοδιότητα την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Με πλήρη αντίληψη της θεσμικής μου ευθύνης και κινούμενη μέσα στο πλαίσιο που ο Νόμος καθορίζει για τον θεσμό που υπηρετώ, έχω αναπτύξει έντονη δραστηριότητα αμέσως μετά την περυσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Από τη μια, προκειμένου να στηρίξω τα παιδιά στο πλαίσιο της άμεσης επικοινωνίας που έχω με αυτά, τόσο μέσα από τις δημόσιές μου τοποθετήσεις όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχω μαζί τους και, από την άλλη, προκειμένου να ασκήσω πίεση στις αρμόδιες Υπηρεσίες, ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τις Υπηρεσίες Υγείας για τη διαμόρφωση προγραμμάτων που να απαντούν στις ανάγκες των παιδιών, όχι μόνο τις υλικές αλλά και τις ψυχοσυναισθηματικές».

Περισσότερα: http://www.sigmalive.com/simerini/news-asset/115252

ΣΥΝΕΔΡΙΑ &

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 6 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2017 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑ από ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην Λάρνακα


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 30 Μαρτίου 2017, ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 στη Λεμεσό


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 7 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2016 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: Συνέδριο με θέμα "ΤΑΞΗ ή... ΕΚΤΙΝΑΞΗ;"στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 27 ΦεβρουαρίουΠνευματικά Δικαιώματα @ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 2003.

Όλα τα ενυπόγραφα κείμενα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων και δεν εκφράζουν απαραίτητα απόψεις που απηχούν αναγκαστικά τις θέσεις της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

  • Όροι Χρήσης-Σύνδεσμοι με άλλους διαδικτυακούς τόπους
  •                                            com2go      padedprotoporia@mail.com     Ekpedeftikos.com     All rights reseved.     2002-2013       xtenzio